sâmbătă, 23 aprilie 2011

Sumer, prima civilizatie oficiala a omenirii.


In urma cu peste opt milenii, in rodnicul tinut al stravechii Mesopotamii, lua nastere prima civilizatie a lumii. Si daca inventiile enigmaticilor sumerieni depaseau cu mult cunostintele si tehnologia vremii, punand bazele culturilor ce aveau sa le urmeze, o parte insemnata a mostenirii lor nu isi gaseste nici astazi explicatia in randul oamenilor de stiinta.

Ar fi suficient, poate, sa mentionam, intr-o ordine aleatorie, ca in Sumerul antic erau inventate : scrierea, roata, matematica, astronomia, calendarele, sistemele de irigatii, armura, carul de lupta, sabiile, barcile, harnasamentul cailor, cuiele, morile, sandalele, roata olarului, harponul, dalta, inelele, seile sau acul. Tot aici lua nastere si prima mare opera literara a umanitatii, Epopeea lui Ghilgames, descoperita in secolul al XIX-lea intre ruinele stravechiului oras Uruk, precum si prima religie politeista despre care ne-au parvenit informatii detaliate.

In fapt, istoria omenirii incepe cu sumerienii. Ei sunt cei care, practic, au facut trecerea de la preistorie catre istorie, prin inventarea scrisului si mentionarea, in premiera, a tuturor cunostintelor si credintelor pe care le aveau. Chiar daca s-a dovedit ca in Orientul Mijlociu au existat orase locuite permanent de peste 10.000 de ani (vezi cazul Ierihonului sau al Damascului), majoritatea istoricilor considera Sumerul drept prima mare civilizatie a lumii.
Si totusi, dincolo de remarcabilele realizari ale sumerienilor, intr-o epoca in care marile culturi ale lumii erau, cel mult, intr-o faza incipienta, misterele care inconjoara stravechea civilizatie sunt departe de a-si gasi o explicatie, chiar si in epoca moderna. Incercand sa pastreze obiectivitatea adevarului istoric si stiintific, va la un scurt periplu printre cele mai mari enigme ale culturii si istoriei sumeriene.

Sistemul solar sumerian

Teoriile general acceptate astazi, despre cunostintele de astronomie ale sumerienilor, spun ca acestia remarcasera, inca de la inceputuri, prezenta pe bolta cereasca a celor cinci planete vizibile cu ochiul liber : Venus, Saturn, Jupiter, Mercur si Marte, cele care, alaturi de Soare si Luna, vor da, in majoritatea culturilor lumii, sistemul saptamanal de sapte zile.
Si cu toate acestea, descoperirea unei placute de lut sumeriene, celebra VA-243, aflata in prezent la Muzeul de Istorie din Berlin (vezi foto), soca lumea oamenilor de stiinta. Nu numai ca sistemul solar, gravat in detaliu, arata toate planetele cunoscute astazi ( inclusiv nou retrogradata de la stadiul de planeta, Pluto), ba mai mult, alaturi de cele 11 corpuri ceresti recunoscute astazi : Soarele, Luna, Mercur, Venus, Terra, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun si Pluto, apare reprezentata, la o distanta considerabila, o alta planeta, numita in mediile academice, si nu numai, Planeta X sau Nibiru.
Unii cercetatori sunt, insa, sceptici cu privire la desenul sumerian, a carui autenticitate, de altfel, se afla dincolo de orice banuiala. Conform acestora, desenul nu ar reprezenta sistemul solar ci, mai degraba, ar fi simbolul Zeului Soare, inconjurat de stele. Si totusi, asezarea respectivelor stele/planete, identica cu cea a planetelor din sistemul solar, lasa loc, pe mai departe, speculatiilor de orice natura.
Misterul se adanceste in momentul in care descoperim ca in religia sumeriana existau 12 zeitati majore, numar identic cu cel al corpurilor ceresti de pe VA-243, zeitati numite in limbajul akkadian drept Anunnaki (Cei de sange regal). Mai mult, sumerienii credeau ca originea zeitatilor lor se afla in spatiu, mai precis pe enigmatica Planeta X, acolo de unde acestia coborau pe Terra pentru a crea din lut primii oameni, intr-un loc numit E-den (legatura mai mult decat evidenta cu mitul biblic al creatiei). De altfel, zeul creator al oamenilor, Marduk, era asociat in religia sumeriana cu Nibiru, planeta considerata a fi, pe de o parte, Jupiter sau, pe de alta parte, ipotetica planeta reprezentata pe placuta de lut.
Asa cum era de asteptat, teoriile pseudo-stiintifice cu privire la eventuale influente din spatiul extrasolar in aparitia umanitatii pe Terra nu au intarziat sa apara, Zecharia Sitchin, Erik von Daniken sau Ludvik Soucek fiind doar cativa dintre autorii care au vazut in mitologia sumeriana o veritabila descriere a creatiei de sorginte extraterestra.

Misteriosul prizonier si regii giganti

”In vremea aceea s-au ivit pe pamant uriasi, mai cu seama de cand fiii lui Dumnezeu incepusera a intra la fiicele oamenilor si acestea incepusera a le naste fii: acestia sunt vestitii viteji din vechime” – Geneza 6:4;
„Acolo am vazut noi uriasi, pe fiii lui Enac, din neamul uriasilor; si noua ni se parea ca suntem fata de ei ca niste lacuste si tot asa le paream si noi lor” – Numerii 13:34
„Inainte au locuit acolo Emimii, popor mare, mult la numar si inalt ca fiii lui Enac. Si acestia se socotesc printre Refaimi ca fiii lui Enac; iar Moabitii ii numesc Emimi” – Deuteronom 2:10/11
Mitul existentei gigantilor in trecutul oamenirii exista in aproape toate culturile lumii asa cum, de altfel, exista si mitul potopului. Fiinte de staturi colosale sunt mentionate atat in credinta sumeriana, prima cunoscuta de acest gen, precum si in pasajele biblice si, mai tarziu, in miturile occidentale, cu precadere cele nordice. Dar nicaieri nu exista gravuri mai tulburatoare decat cele de pe placutele de lut din anticul Sumer, in care existenta uriasilor sa fie atat de evidenta (vezi galerie foto).
Este suficient sa aruncam o privire asupra deja celebrei VA-243 pentru a remarca statura impresionanta a regelui ce isi primeste supusii in sala tronului. Calculele cercetatorilor au aratat ca, misteriosul personaj, ridicat in picioare, ar masura aproape trei metri inaltime, fapt evidentiat si de statura minuscula a animalelor din preajma sa.
Si daca nu era de ajuns, aceleasi reprezentari apar si pe alte gravuri vechi de peste 6 milenii. Pe o placuta de lut, cu o vechime de circa 5500 de ani, apare, de asemenea, imaginea unui monarh primindu-si supusii in audienta. De aceasta data, inaltimea monarhului este de-a dreptul colosala. Nu numai ca oamenii din fata sa par niste copii, ba mai mult, acestia nu ii ajung decat la genunchi regelui asezat pe tron. O simpla estimare arata ca personajul enigmatic ar avea peste 7 metri inaltime.
Si ca misterul sa se adanceasca si mai mult, pe o a treia gravura, un nou monarh cu o statura impresionanta primeste din partea soldatilor sai un prizonier cu totul si cu totul atipic. La o prima vedere, figura inlantuita din centrul imaginii ar parea un simplu hominid. La o privire mai atenta, insa, se observa faptul ca acesta, in partea inferioara a corpului, are trasaturi insectoide. Articulatiile genunchilor sunt asezate invers fata de ale celorlalte personaje din imagini, talpile ii sunt bifurcate, si asta in timp ce spatele acestuia se continua cu o coada asemanatoare cu cea a unei libelule. De altfel, enigmatica gravura nu si-a gasit o explicatie stiintifica nici pana in prezent, singura corelatie cu mitologia sumeriana fiind cu cea a unui alt hibrid, Enkidu, creatura om-animal care apare in Epopeea lui Ghilgames.
Ca o ultima mentiunea trebuie sa amintim ca, daca istoricii argumentau statura uriasa a zeilor sau regilor din imagini prin respectul adus de supusi acestora, traducerea insemnelor cuneiforme de pe placutele de lut nu a dus la identificarea nici unui zeu din panteonul sumerian ca, de altfel, a niciunui monarh cunoscut de istorici.

sursa : descopera.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu