luni, 25 aprilie 2011

Vom seca Marea Mediterana si vom crea Atlantropa - planuri din 1920

Ideea apartine unui arhitect si a luat nastere in anii 1920. Barbatul a ramas in istorie pentru planul sau radical. Schema desenata de el arata cum Marea Mediterana devenea un nou continent.Architectul Hermann Soergel a avut o idee zguduitoare pentru acea epoca: De ce sa nu prelungim uscatul Europei, desecand Marea Mediterana? Totul facea parte din planul sau de a pune bazele unei noi civilizatii.

Iata cum arata harta proiectului sau de geo-inginerie. Avea de gand sa creeze canale care sa duca apa necesara in desertul Sahara:
Planul sau maiastru avea la baza un dig imens pe care urma sa-l construiasca in dreptul stramtorii Gibraltar. In mintea omului, daca s-ar fi intrerupt comunicarea dintre apele Atlanticului si cele ale Mediteranei, atunci totul ar fi fost posibil. Adica Mediterana s-ar fi transformat intr-un lac imens, mai usor de drenat si desecat.

Evident, barajul ar fi insemnat o multime de hidrocentrale care ar fi generat curent electric pentru toata lumea. Surprinzator era faptul ca Soergel avea de gand scada nivelul marii cu 200 de metri si sa "colonizeze" fundul marii in decursul deceniilor viitoare.

Atlantropa creata astfel, urma sa aiba o suprafata de 660.000 de kilometri patrati - adica echivalentul teritoriilor Italiei si Germaniei la un loc.

Planurile arhitectului au ramas, ca multe alte idei din epoca sa, intre paginile unor caiete care acum sunt studiate de catre cercetatori.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu