marți, 29 martie 2011

Cum scapam de mahmureala?

Ce este mahmureala?

După consumul excesiv de băuturi alcoolice, este foarte probabil să apară dureri de cap, greaţă şi de alte simptome de mahmureală. Cea mai intensă mahmureală apare la circa 14-15 ore după ce a fost consumat alcoolul din cauza acumulării în organism de produşi de metabolizare ai alcoolului, cum este acidul lactic.
Simptomele mahmurelii: durere de cap, greaţă, vărsături, ameţeală,iritabilitate, sete şi oboseală, de obicei latrezire, după consumul unor cantităţi excesivede alcool; în unele cazuri: tensiune, paloare, tremurături,vărsături, pirozis (arsuri pe esofag), mersnesigur şi pierderea poftei de mâncare.

Cauzele mahmurelii

Produşii derivaţi ai alcoolului, denumiţi congeneri, par să mărească severitatea mahmurelii. Ginul şi vodca au puţini congeneri şi sunt, de aceea, cel mai puţin producătoare de mahmureală, în timp ce coniacul, şampania şi whiskey-ulau potenţialul de a provoca cele mai intense mahmureli. Vinul roşu poate, de asemenea, provoca mahmureală deoarece conţine tiramină, o substanţăcare poate determina dureri intense de cap.

Tratamentul mahmurelii
Timpul este singura modalitate de vindecare pentru mahmureala ocazională. Totuşi, în aproape toate cazurile, se pot atenua simptomele mahmurelii prin metodele de auto-ajutorare. Dacă apar frecvent simptome de mahmureală, problema ar putea să fie abuzul sau dependenţa de alcool, în acest caz fiind nevoie de ajutor de specialitate.

Nu trebuie niciodată luate medicamente, precum aspirina, înainte de bea alcool; combinată cu alcoolul, aspirina poate accentua beţia. De asemenea, nu trebuie tratată niciodată mahmureala cu băuturi alcoolice suplimentare; deşi s-ar putea să îndepărta temporar simptomele unei mahmureli, apare riscul apariţiei unei dependenţe de alcool.

De obicei, se recomandă aspirină, ibuprofen sau paracetamol pentru durerea de cap, ingestia de lichide pentru a compensa deshidratarea şi consumul de alimente uşoare cu multe glucide, inclusiv fructoză (un zahăr natural din sucurile de fructe şi miere) pentru a calma greaţa. Coaja de salcie (Salix alba), care conţine o formă naturală de salicilat, ingredientul activ din aspirină, poate ajuta la calmarea unei dureri de cap. Infuzia de muşeţel [Matricaria recutita) poate contracara greaţa.

După mahmureală, se recomandă sucuri de fructe, despre care se spune că ajută organismul să ardă alcoolul, biscuiţi şi miere pentru micşorarea senzaţieide greaţă şi supă de carne pentru a reface nivelul de sare şi de potasiu. Se consideră că vitamina C, luată înainte şi după băutură, este de ajutor pentru curăţarea organismului de alcool. De asemenea, se recomandă consumul de apă în cantităţi cât mai mari pentru a rehidrata corpul.
Cercetările au arătat că băutura afectează performanţele din ziua următoare, chiar dacă toate urmele de alcool sunt absente din organism.

Dacă se bea încet, se dă organismului timp pentru a scăpa de alcool înainte să intre în sânge şi în creier. Totodata, se recomandă consumul alcoolului pe stomacul plin pentru a încetini viteza cu care se absoarbe alcoolul. Trebuie evitate băuturile bogate în congeneri şi amestecul băuturilor alcoolice cu cele carbonatate: bulele de gaz accentuează intrarea alcoolului în sânge.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu