miercuri, 4 mai 2011

Apele arctice – mai calde decât au fost vreodată în ultimele două milenii

În curând, Oceanul Îngheţat de Nord nu-şi va mai merita numele, cel puţin în timpul verii, deaorece ar putea fi, practic, lipsit de gheaţă în anotimpul cald. Studiile arată ca apele din această regiune n-au mai fost atât de calde de cel puţin 2.000 de ani.

La extremitatea nordica a Curentului Golfului, între Groenlanda si Arhipealgul Svalbard, apele oceanului au atins, în ultimele veri, o temperatură medie de 6 grade Celsius - mai mult decat în Antichitate şi în Evul Mediu, arată un studiu realizat de Academia de Ştiinţe din Mainz, Germania, şi Universitatea Colorado, SUA.
Temperaturile au fost reconstituite pe baza analizei măruntelor organisme marine depuse în sedimentele din Strâmtoarea Fram.
În opinia cercetătorilor, aceste date arată clar că activitatea umană contribuie la creşterea temperaturilor în Arctica, deoarece variaţiile depăşesc limitele normale, înregistrate în cursul unor perioade de încălzire naturală, aşa cum s-a întâmplat, de pildă, în jurul anului 1000.
Mulţi oameni de ştiinţă consideră că, peste câteva decenii, Oceanul Arctic nu va mai fi acoperit de gheaţă în cursul verii - o schimbare majoră, care va avea consecinţe dramatice asupra modului de viaţă al populaţiilor indigene si asupra faunei.
Sursa:msnbc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu