vineri, 6 mai 2011

Un nou microscop ar putea detecta cancerul de piele!

Cercetătorii de la Institutul Fraunhofer pentru Optică Aplicată şi Inginerie de Precizie IOF din Germania au proiectat un microscop care are forma unui telefon mobil. Acesta este plat datorită lentilelor mici care scanează simultan o imagine, în locul unei singure lentile care scanează şi apoi grupează mai multe imagini.

"Microscopul nostru este unul foarte subţire, este constituit dintr-o multitudine de canale de captare a imaginilor, formate cu ajutorul unor lentile mici aşezate unele lângă altele. Fiecare canal înregistrează un segment al obiectului studiat şi îl redă la o mărime de 1:1" a declarat Dr Frank Wipperman.
Fiecare segment are doar 300 x 300 µm² şi pot fi asamblat cu ajutorul unui program de calculator care uneşte imaginile şi formează o imagine completă a obiectului studiat.
Echipa a menţionat că sistemul de producere a imaginilor este constituit din trei plăcuţe de sticlă suprapuse cu nişte lentile mici aplicate atât în ​​partea de sus, căt şi cea de jos a fiecarei plăci. Cu o dimensiune a imaginii de 36 x 24 mm², se poate captura, dintr-o singură mişcare, obiecte de dimensiunea unei cutii de chibrituri.
Microscopul poate înregistra imagini cu o rezoluţie de până la 5 micrometri. Viteza ridicată de înregistrare a imaginilor va elimina imaginile neclare, chiar dacă microscopul nu are un suport fix (de exemplu dacă este ţinut în mână de către doctor).
Eventuale aplicaţii pentru acest microscop sunt variate: de la descoperirea cancerului de piele, cu ajutorul imaginilor de înaltă rezoluţie care vor releva celulele maligne din piele, până la verificarea autenticităţii unor documente.
Cercetătorii vor prezenta prototipul microscopului în cadrul târgului "LASER World of PHOTONICS", oraganizat luna aceasta la Munchen, iar producerea dispozitivului în număr mare va putea începe într-un an, maxim doi.
Sursa: CNET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu