vineri, 6 mai 2011

Cele mai frumoase gradini zoologice ale Europei

Gradina Zoologica din zilele noastre ilustreaza, din nefericire, cum nu se poate mai bine conceptul de paradox. Oricat de multe facilitati si conditii de trai poate oferi animalelor o gradina zoologica moderna si bine echipata, acestea tot vor resimti stresul captivitatii si vor trai o viata departe de ceea ce le-a fost menit sa traiasca: in Natura, intr-o libertate desavarsita si o salbaticie maiestuoasa.
Pe de alta parte, nu se poate nega rolul salvator, crucial chiar in unele cazuri, pentru multe specii, pe care il reprezinta gradinile zoologice. In fapt, multe animale au scapat de la extinctie doar cu ajutorul gradinilor zoologice, unele dintre aceste specii supravietuind astazi doar in captivitate. Pentru ca din ce in ce mai multi romani isi petrec vacantele colindand prin Europa, in acest articol va prezentam cele mai importante gradini zoologice de pe intreg cuprinsul Batranului Continent!
Gradina Zoologica din Moscova

Considerata pe buna dreptate cea mai mare si mai importanta gradina zoologica din Rusia, gradina zoo din Bulevardul Gruzinskaia are in spate o istorie zbuciumata, locatia fiind, in prezent, una dintre cele mai apreciate asezaminte de acest gen din lume. A fost fondata in timpul perioadei tariste, mai precis in anul 1864, de catre un grup de profesori de biologie din cadrul Universitatii din Moscova, pe numele lor K.F. Rulje, S.A. Usov si A.P. Bogdanov. In anul 1919, regimul bolsevic a nationalizat-o, iar peste 3 ani controlul asupra institutiei a fost transferat primariei moscovite, care detine gradina si in prezent. In perioada comunista suprafata gradinii zoologice s-a marit, iar spatiile pentru animale, construite initial din lemn, in stil vechi rusesc, au fost inlocuite cu adaposturi moderne.

Astazi, gradina zoologica din Moscova se intinde pe o suprafata totala de 21,47 de hectare, dintre care spatiul destinat exclusiv animalelor are o suprafata de 21,36 hectare. Asezamantul moscovit adaposteste un numar total de 8.270 animale din numai putin de 917 specii. Se pot admira marsupiale, maimute, pasari exotice, lilieci si mamifere insectivore, elefanti, orangutani, alaturi de marea majoritate a animalelor detinute de catre orice gradina zoologica cu traditie. De fapt, gradina zoologica din Moscova este celebra in lumea intreaga pentru faptul ca adaposteste cele mai mari populatii si nuclee de crestere ale tigrilor siberieni si leoparzilor de Amur, doua specii de feline cu risc iminent de disparitie din salbaticie.


Gradina Zoologica din Roma

Denumita Bioparco di Roma de catre cetatenii Orasului de pe cele Sapte Coline, gradina zoologica din capitala Italiei a fost construita in anul 1908 si, in contrast cu majoritatea gradinilor zoologice europene care au in derulare programe stiintifice, gradina din Roma a ramas credincioasa dezideratului sau initial, anume acela de a oferi publicului distractie si relaxare. Se intinde pe o suprafata de peste 12 hectare si a fost ridicata in nordul cartierului Villa Borghese. Planurile pentru constructie au fost alcatuite de catre celebrul Carl Hagenbeck, un respectat dresor de animale care a construit si gradina zoologica din Hamburg.

Aici, animalele nu sunt tinute in custi, ci in spatii largi, despartite de aleile vizitatorilor prin intermediul santurilor adanci. Printre animalele valoroase ale gradinii, se remarca colectia de broaste testoase din specia Kleinmann, o specie aproape disparuta in natura. Incepand cu anul 2007 cercetatorii italieni au reusit in premiera reproducerea in conditii de captivitate a valoroaselor reptile.


Gradina Zoologica si Acvaparcul din Madrid


Madrilenii alaturi de cohortele de turisti care se perinda anual prin capitala Spaniei, au privilegiul de a vizita o gradina zoologica "clasica" situata in imediata apropiere a unui imens Acvaparc. Ocazie minunata de a admira in conditii reale atat animalele care traiesc pe uscat, cat si cele care cutreiera marile si oceanele. Intregul ansamblu este situat langa Casa de Campo si a fost deschis inca din anul 1770 sub numele de "Casa de Fieras", avand scop declarat de a prezenta animalele aduse din coloniile americane detinute pe atunci de catre Imperiul Spaniol.

Noile facilitati ale zoopark-ului au fost construite in anul 1972. Locatia completa are o suprafata de peste 20 de hectare si este compusa dintr-o gradina zoologica, un colt al puilor de animale, un acvariu, un delfinariu si o zona dedicata pasarilor. Alte facilitati oferite vizitatorilor constau intr-un restaurant, alaturi de tururi cu vaporasul sau trenul. Ansamblul zoologic din Madrid detine peste 7.000 de animale din 500 de specii diferite. Aici se intalnesc cei mai multi ursi panda din Europa, unul dintre acestia fiind primul urs panda nascut in Europa, in urma unui procedeu de inseminare artificiala.


Gradina Zoologica din Paris

Orasul Luminilor a beneficiat de o gradina zoologica inca din anul 1793, in plina desfasurare a Revolutiei Franceze. Conform unei decizii a Consiliului National din acelasi an, toate animalele exotice aflate in proprietate privata au fost fie donate Menajeriei din Versaiiles (viitoarea gradina zoologica), fie ucise, impaiate si donate muzeelor stiintifice. Adevaratul parinte fondator al importantului asezamant cultural-stiintific din Paris a fost Jaques-Henry Bernardin de Saint Pierre (1737-1814). Acesta a fost credincios principiului de a detine in captivitate animale care trebuiau sa traiasca intr-un mediu ambiant cat mai apropiat de cel din zonele de origine. Tot el a permis primele cercetari stiintifice asupra animalelor din zoo, alaturi de accesul oamenilor de rand in incinta.

In secolul XIX, gradina zoologica din Paris detinea cea mai mare colectie de animale exotice din Europa. La conducerea sa s-au perindat numerosi oameni de stiinta, printre care si celebrul savant Frederic Cuvier. Gradina zoo pariziana s-a aflat intr-un proces continuu de renovare si adaptare inca din anul 1808. Ultimele modificari de proportii au avut loc in anul 1983, cand a fost construita o moderna voliera pentru pasarile rapitoare, precum si in anul 2002, cand a fost marita voliera speciilor de fazani exotici.


Gradina Zoologica din Praga

In capitala ceha se afla una dintre cele mai bine cotate gradini zoologice in lume: gradina zoologica din Praga nu este doar un sanctuar viu, in care animalele zburda fericite in semilibertate, ci si o adevarata Arca a lui Noe, prin care au fost salvate de la disparitie specii valoroase de animale. Ideea care a stat la baza Gradinii, a fost pusa in practica in anul 1881, cu ocazia mariajului Printului Rudolf de Austria cu Printesa Stephanie a Belgiei. Atunci, un cotidian local a lansat un apel pentru fondarea unei gradini zoologice pragheze. In anul 1919, o intalnire dintre mai mult profesori si cercetatori cehi s-a soldat cu punerea temeliei asezamantului, iar pe 28 octombrie 1931, gradina a fost deschisa publicului.

Astazi, Gradina Zoologica din Praga are o suprafata de 45 hectare si gazduieste circa 4.600 exemplare din 630 specii de animale. Comoara cea mai de pret a gradinii consta in nucleul de cai salbatici ai lui Przewalski, sau caii salbatici mongoli. Gradina zoologica administreaza programe serioase de cercetare si inmultire in captivitate a animalelor salbatice periclitate. Dintre recordurile detinute de acest asezamant se evidentiaza cel din anul 1938, cand a eclozat in captivitate primul condor andin crescut de catre oameni. De asemenea, in anul 1942, aici s-a nascut primul pui de urs polar in urma unei inseminari artificiala (o simpatica femela denumita Ilun). Lista recordurilor continua cu primul manz de cal Przewalski nascut in captivitate, tot in urma unei inseminari artificiale. In timpul inundatiilor din anul 2002 care au devastat Cehia, gradina zoologica din Praga a fost inundata aproape in totalitate, o mare parte din animale fiind ucise de calamitate. Forul conducator al gradinii, alaturi de primaria orasului Praga s-a mobilizat exemplar si au reusit in timp record refacerea stocului de animale si renovarea gradinii. Nu este, deci, de mirare ca, in anul 2007, prestigiosul Forbes Traveller a inclus gradina zoologica din Praga in topul primelor gradini zoo din lume.


Gradina Zoologica din Viena

Daca ajungeti in Viena, indreptati-va pasii spre Tiergarden Schonbrunn, adica gradina zoologica Schonbrunn, situata in apropierea palatului cu acelasi nume. Fondata in anul 1752 drept menajerie imperiala, aceasta este, de fapt, prima gradina zoo din lume. Imparatul Joseph II a organizat expeditii in Africa si in cele doua Americi, in scopul capturarii animalelor salbatice destinate captivitatii vieneze. Numarul animalelor a crescut constant pana in anul 1945, cand cu ocazia bombardamentului Aliatior asupra Vienei, o parte din Gradina a fost distrusa, un numar mare de animale fiind ucise.

Parcul Schonbrunn se numara printre putinele zoo europene care adapostesc ursi panda. Alte atractii pentru vizitatori constau intr-o incinta uriasa unde sunt reproduse conditiile de viata din selva amazoniana, un acvariu de mari dimensiuni si, inaugurat in anul 2004, un polarium - spatiu amenajat corespunzator conditiilor de la poli, unde se pot admira animale arctice si antarctice. In ciuda unor incidente tragice, precum cel din anul 2002, cand un jaguar si-a ucis ingrijitoarea in fata vizitatorilor oripilati, sau cel din 2005, cand elefantul Abu si-a ucis accidental ingrijitorul, gradina zoo din Viena prezinta siguranta si clasa in cel mai aristocratic stil austriac.


Gradina Zoologica din Copenhaga

Fondata in anul 1852, este printre primele gradini zoologice din Europa si implicit din lume. Se intinde pe 11 hectare si este cea mai vizitata insitutie de profil din Danemarca: in 2008, pe portile sale au intrat fix 1.161.388 vizitatori. Gradina zoo este celebra pentru noua sa Casa a Elefantilor, creata de catre celebrul arhitect britanic Sir Norman Foster. Gradina zoo din Copenhaga deruleaza si promoveaza mai multe programe active pentru salvarea de la disparitie a numeroase specii de animale.

A fost fondata de catre ornitologul Niels Kjaerbolling pe fostele gradini de vara ale printesei Vilhelmina. In primii sai ani de functionare, institutia s-a axat pe prezentarea unui numar cat mai variat de specii de animale, dar odata ce bunastarea animalelor a devenit un deziderat major, gradina s-a specializat pe oferirea unui spatiu cat mai mare de viata pentru animalele detinute. O marea atractie o constituie Savanna Park, unde s-a reusit reporducerea fidela a conditiilor de trai din savana africana, totul culminand cu Casa Hipopotamilor, unde uriasele mamifere pot fi urmarite si in momentele in care se balacesc in apa. Gradina din Copenhaga este printre putinele din lume care adpostesc atat tigri siberieni, cat si leoparzi de Amur. Tot ea este singura gradina zoo din lume, cu exceptia Australiei, care detine in captivitate celebrii diavoli tazmanieni.


Gradina Zoologica din Berlin

Zoologischer Garten Berlin este cea mai veche si mai cunoscuta locatie de gen din Germania. Pe langa acest aspect impresioanat, gradina zoo din Berlin a avut anul trecut peste 3 milioane de vizitatori, ceea ce o incoroneaza cu titlul de cea mai vizitata gradina zoo din Europa. Deschisa publicului la data de 1 august 1844, se intinde pe 35 de hectare. Primele animale salbatice din colectiile sale au fost donate de catre Frederick William IV, rege al Prusiei. In urma bombardamentelor din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, gradina a fost distrusa aproape in totalitate, doar 91 de animale din cele 3.715 de exemplare reusind sa supravietuiasca carnagiului aerian dezlantuit de Aliati. Printre supravietuitori se numarau doi lei, doua hiene, un elefant asiatic, un hipopotam, 10 babuini, un cimpanzeu , o barza neagra si alte cateva animale de talie mica.

Astazi, Zoologischer Garten Berlin se mandreste cu o colectie de 15.912 de animale care apartin unui numar de 1.468 de specii. Gradina colaboreaza in domeniile cercetarii stiintifice cu o serie de universitati, insitutii prestigioase si alte gradini zoologice din lume, promovand numeroase programe de inmultire a animalelor periclitate din Europa. O parte dintre animalele nascute in zoo Berlin sunt eliberate apoi in salbaticie. Gradina administreaza programe ambitioase de inmultire pentru rinocerii albi si negri, precum si pentru gaurii indieni. Tot in incinta ei, se afla si un urias acvariu cu o capacitate de 25 de tone de apa. Un celebru locatar de la zoo Berlin este simpaticul pui de urs polar Knut, care respins fiind la nastere de catre mama sa, a fost hranit si crescut cu succes de catre ingrijitorii devotati. Alti locatari valorosi sunt leii asiatici, soparlele tuatara, ursii panda si tigrii siberieni.


Gradina Zoologica din Basel

Aceasta este cea mai veche si mai mare gradina zoo din Tara Cantoanelor. Institutia atrage anual peste 1,7 milioane de vizitatori staini, ceea ce o face cea mai vizitata atractie turistica din Elvetia. Zoo Basel, sau Zolli, cum o alinta elvetienii, se intinde pe o suprafata de 13 hectare si adaposteste un numar total de 6.894 animale din 645 specii. Aici, s-a nascut in premiera primul pui de rinocer indian care a vazut lumina zilei in captivitate. Tot aici s-a nascut in captivitate primul pui de gorila. Succcesul ingrijitorilor elvetieni nu s-a oprit aici: cu ajutorul stradaniilor si daruirii oamenilor, in incinta gradinii s-au nascut, pana in prezent, 18 pui de gheparzi, 22 de okapi, 53 de hipopotam pitic, si au eclozat peste 400 de pasari flamingo. La Basel exista cel mai mare nucleu de magari salbatici somalezi, o specie aproape disparuta in salbaticie.

Intre atractii se numara acvariul, expozitia africana, Australis, Casa Pasarilor, Etosha, Casa Maimutelor si gradina Sauter. Cu ocazia Zilelor Zolli, care au loc in fiecare an in jurul datei de 26 iunie, gradina zoo din Basel este deschisa si pe timpul noptii, oferind astfel ocazia vizitatorilor de a observa crampeie din activitatea nocturna a animalelor. Alte succese ale gradinii constau in programele de reproducere in captivitate a valorosilor leoparzi de zapada, maimute-veverite si vidre europene. Forbes Travel listeaza Zoo Basel printre cele mai importante 15 gradini zoologice din lume, in timp ce expertul Anthony Sheridan din cadrul Zoological Society of London o incadreaza intre primele 7 gradini zoo europene.


Gradina Zoologica din Cracovia

Pe data de 6 iulie 1929, Kracowski Ogrod Zoologiczny isi deschidea portile vizitatorilor. Locatia aleasa era cum nu se poate mai potrivita pentru binele animalelor - in mijlocul unui parc de 500 hectare, unde cresteau copaci seculari si umbrosi. Institutia a avut o evolutie fulminanta, de la 4 hectare si 111 animale din 37 specii in anul inaugurarii, la 20 de hectare si 1.500 animale din 260 specii la nivelul anului 2009.

Printre vedetele patrupede ale gradinii se numara Citta si Baby, doi simpatici elefanti asiatici, o turma de cai salbatici mongoli, hipopotamii pitici, cerbii lui David, rarele antilope addax, bongo, lechwe si tapii de balta. Alti rezidenti valorosi sunt condorii andini, leoparzii chinezesti, lupii cu coama din pampasul sud-american, tapirii, zebrele lui Chapman, vulpile feneci, gibonii si pisicile de desert, caimanii pitici, pitonii tigru si varanii de Komodo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu