sâmbătă, 2 aprilie 2011

Nu e o pacaleala: UE are acum iesire la Oceanul Indian. VEZI de ce

Pe 31.03 Franta i-a urat bun-venit unui nou-sosit: insula Mayotte, situata in Oceanul Indian, intre Madagascar si Mozambic, a devenit departament francez cu aceleasi drepturi precum cele din Franta metropolitana, informeaza Deutsche Welle.
Alaturi de ministrul francez al Teritoriilor de peste mari, Marie-Luce Penchard, locuitorii de pe Mayotte au sarbatorit transformarea insulei din "comunitate departamentala" cu autonomie administrativa (incepand din 1946) in departament al Frantei. Ceremonia oficiala la care vor participa personalitati de la Bruxelles va avea loc in luna aprilie (25-27 aprilie).

Cedata Frantei impreuna cu celelalte insule din arhipelagul Comorelor in 1841, Mayotte a fost singura care a renuntat prin referendum la independenta (in anii ´70) si a optat pentru pastrarea legaturilor cu Franta, informeaza Deutsche Welle.

Timp indelungat, Comore a pretins dreptul asupra insulei. Un proiect al Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite din 1976 sprijinea suveranitatea Comore asupra insulei Mayotte, dar Franta si-a folosit dreptul de veto.

Situatia insulei s-a dovedit a fi impovaratoare pentru Franta. In vreme ce populatia locala majoritara nu dorea independenta, cateva regimuri de stanga post-coloniale criticau aspru pastrarea relatiilor dintre Mayotte si Franta.

Mai mult, situatia particulara a administratiei locale, formata conform legii musulmane, era dificil de integrat in structurile legale ale Frantei.

Pentru populatia insulei, noul statut reprezinta un vis implinit. Thoihir Youssouffa, director-adjunct al Consiliului General, aminteste de lungul drum pe care l-au strabatut pana in momentul martie 2011:

"Populatia a luptat mai bine de cincizeci de ani pentru a ajunge aici. Imaginati-va ca in 1958 a fost organizat primul congres in acest scop. Poporul si-a exprimat vointa in repetate randuri. In 1975 a votat prin referendum impotriva independentei. Dorinta de a deveni parte din Republica a fost demonstrata in 1976 si reconfirmata in 1979. Cu o majoritate covarsitoare de voturi, in urma plebiscitului din martie 2009, oamenii au optat pentru transformarea insulei in departament al Frantei."

O a doua Lampedusa?

Dorinta de schimbare s-a nascut din ratiuni economice si a dainuit decenii la rand. Istoricul Christophe Wargny intelege motivatia locuitorilor insulei:                                                                                                     "Dupa felul deplorabil in care arata totul si dupa lipsa atator mijloace pe insulele din jur, este evident ca populatia de pe Mayotte n-a avut niciun motiv sa-si doresca independenta. Transformarea insulei in departament va duce la o crestere a nivelului de trai de cincizeci de ori mai mare fata de restul arhipelagului. Mayotte nu produce nimic, dar va beneficia de toate avantajele sociale ale sistemului francez."

Misiunea patriei pe Mayotte nu e deloc usoara, caci Franta este nevoita sa investeasca mult in noul ei departament. Mai mult, Christophe Wargny sustine ca Paris-ul nu are o strategie coerenta in privinta teritoriilor de peste mari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu