marți, 29 martie 2011

O noua viziune despre Rastignire in cele mai vechi scrieri crestine?

Ce s-ar fi intamplat daca in Antichitate evreii ar fi ajuns din Ierusalim in desert? Ce ar fi fost daca, sub amenintarea distrugerii de catre armata invadatoare romana, evreii si-au ascuns scrierile in pesteri si apoi au disparut in negura timpului?Sa presupunem si ca peste 1900 de ani acele scrieri au fost descoperite de un pastor beduin si au "ajuns" intr-o cultura care n-a cunoscut niciodata invataturile bisericii crestine. Ce ar face cultura respectiva cu ele? Cum ar reactiona oamenii la astfel de scrieri si mai ales la ceea ce ele ar putea sustine despre un invatator evreu, numit Iisus, fara bagajul intelectual al traditiei crestine, fara preconceptia ca exista istorisiri despre Dumnezeu sau chiar fara sa aiba idee ca exista un Dumnezeu?Jurnalistii de la BBC scriu despre ceea ce ar putea fi cele mai vechi scrieri crestine si care au supravietuit aproape 2.000 de ani intr-o pestera din Iordania. Acestea, in contextul ipotezei enuntate la inceputul articolului, ar putea fi cu adevarat revolutionare in ceea ce priveste originile crestinismului.

Documentele, spun iordanienii, ar putea schimba viziunea crestinilor despre Rastignire si Inviere sau despre cum a luat nastere crestinismul.

Cartile, 70 la numar, fiecare avand intre cinci si 15 pagini din plumb legate de inele, se pare ca au fost descoperite intr-o vale ascunsa si arida din nordul Iordaniei, intre 2005 si 2007.

O viitura puternica a scos la iveala doua firide in peretii interior ai pesterii, una dintre ele fiind marcata de o menora, anticul simbol religios evreiesc. Un beduin iordanian a gasit in fundul acestor nise, relicve extrem de rare despre inceputurile crestinismului.

Cel putin aceasta este versiunea guvernului iordanian care sustine ca primele carti despre crestinism au fost de fapt furate din Iordania si duse in Israel de un alt beduin. Beduinul israelian care detine in prezent cartile respective a negat ca ar fi facut asa ceva si pretinde ca documentele sunt in familia lui de peste 100 de ani.Directorul Muzeului de Antichitati, Ziad al-Saad, spune ca aceste carti, gasite in Iordania, s-ar putea sa fi fost facute de discipoli ai lui Iisus la cateva decenii dupa rastignirea Mantuitorului. Paginile cartilor sau codicelor - care sunt de dimensiunile unui card - contin texte in ebraica antica, cele mai multe dintre ele fiind codificate. Daca relicvele sunt mai degraba de origine crestina timpurie decat evreiasca, atunci ele sunt de o importanta majora.

Unul dintre oamenii care au vazut colectia este David Elkington, un cercetator al arheologiei religioase antice, care coordoneaza o echipa britanica pentru a duce cartile din plumb in siguranta intr-un muzeu din Iordania. El crede ca una dintre cele mai puternice dovezi ca documentele sunt de origine crestina timpurie sunt imaginile care decoreaza copertele cartilor si cateva dintre paginile care au fost pana acum deschise.

“Intr-una dintre aceste imagini apare o menora cu sapte brate, ceea ce evreilor le era strict interzis sa reprezinte, pentru ca ea a aparut in cel mai sfant loc din Templu, in prezenta lui Dumnezeu”, explica David Elkington.Apoi, mai exista o imagine care arata o cruce in prim plan si in spate, ceea ce pare a fi mormantul lui Iisus, "o cladire cu o deschizatura si in spate, zidurile orasului Ierusalim". Crucea este cel mai important element, in forma literei de tipar T, exact cum erau crucile folosite de romani pentru crucificare.

Unul dintre cuiele cu care Iisus a fost pironit pe cruce a fost descoperit

Giulgiu din epoca lui Hristos, descoperit la Ierusalim

O alta legatura posibila cu Biblia este ca pe imaginea cu menora se poate citi o fraza care apare si in Cartea Revelatiei si care este legata de Inviere.

Prin urmare, documentele care par de origine crestina ar putea aduce noi informatii despre Rastignire, Inviere si modul in care a luat practic nastere crestinismul.                                                                                            sursa:protv.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu