Cuiul de fier, masurand 10 centimetri lungime, este de tipul celor folosite in mii de crucificari romane si dateaza din primul sau al doilea secol al erei noastre. In ciuda trecerii timpului, insa, suprafata sa este neteda.
Descoperirea a fost facuta in timpul sapaturilor la ruinele unui vechi fort al Cavalerilor Templieri, de pe insula Pontinha, din arhipelagul Madeira.
Potrivit The Mirror, pironul era ascuns intr-o caseta ornamentata, langa care au mai fost gasite trei schelete si trei sabii, dintre care una purta insemnele Ordinului Cavalerilor Templieri.Arheologii explica aspectul deosebit al cuiului prin faptul ca ar fi fost tinut in mana, de-a lungul timpului, de foarte multe persoane, iar acidul de pe mainile acestora a lustruit fierul.
Christopher Macklin, un reprezentant al organizatiei Cavalerii Templieri din Britania, care incearca sa pastreze vie amintirea Ordinului stravechi, sustine ca pironul este o relicva extrem de pretioasa pentru cruciati, care ar fi crezut ca acesta chiar a fost folosit la crucificarea lui Iisus.
Cavalerii Templieri au cucerit Ierusalimul la 1.000 de ani dupa nasterea lui Hristos, in timpul cruciadelor, iar in cele doua secole de existenta oficiala, Ordinul a sustinut ca se afla in posesia Sfantului Graal si a altor relicve crestine.Noua descoperire vine sa completeze o serie de alte relicve scoase la iveala de arheologi de-a lungul timpul. Fiecare dintre ele a starnit vii controverse printre oamenii de stiinta, dar si printre credinciosi, toate fiind legate de autenticitatea dovezilor.
Una dintre cele mai cunoscute astfel de controverse este cea legata de giulgiul expus la Catedrala Sfantul Ioan Botezatorul din Torino, Italia. Giulgiul din Torino sau Sfantul Giulgiu este realizat dintr-o panza de in. Pe aceasta panza este imprimata imaginea corpului unui om care prezinta semne de agresiune fizica si in special de crucificare.
Majoritatea oamenilor sustin ca acesta este giulgiul cu care a fost invelit Iisus. Insa exista si un grup restrans care sustine ca este doar o pictura, probabil realizata cu mult dupa moartea lui Hristos.Alte relicve legate de crucificarea lui Iisus mai sunt bucati din crucea pe care a fost rastignit si care au fost expuse in mai multe catedrale ale lumii cum sunt cea din Tier, Germania sau cea din Sankt Petersburg, sau fragmentele din camasa pe care a purtat-o Mantuitorul.
Una dintre cele mai mari bucati din camasa sfanta despre care se spune ca nu ar fi fost cusuta, ci facuta dintr-o singura bucata unitara de panza, se afla la Santo Toribio de Liebana, in Spania.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu