joi, 31 martie 2011

"Super-Luna"... Ştiriştii români au panicat populaţia aiurea!

Una din ştirile ce au ţinut capul de afiş săptămână trecuta este cea vizând aşa-numita Super Lună – un fenomen astral inedit, care ar fi putut avea efecte catastrofice. Concret, ni se spunea ca Luna a fost, pe data de 19 martie, la cea mai mică distanţă faţă de Pământ din ultimii 19 ani. Pornind de la acest eveniment banal, o serie de pseudo-specialişti au început să prognozeze fel de fel de grozăvii, de la uragane şi cutremure, până la creşterea preţurilor şi prăbuşirea burselor.
Febra „Super Lunii” a cuprins, în ultimele zile, şi România, o serie de canale mediatice importante răstălmăcind un articol publicat pe acest subiect de tabloidul britanic Daily Mail. Partea cea mai tristă este că ştirea pe care atât jurnalistul de la Daily Mail, cât şi răspândacii de la ProTV, Realitatea, Antena 1 ş.a. au luat-o de bună este, de fapt, o intoxicare mediatică. Numai în ultimii 5 ani, Luna a fost de două ori la distanţe mai mici de noi, decât cea la care a fost la 19 martie.

Piesa de rezistenţă a ştirii apocaliptice prezentate cu fast de posturile TV din România a fost aceea că Luna va fi la cea mai mică distanţă de Pâmânt din ultimii 19 ani. Este adevărat că, fiind mai aproape, Luna influenţează mai puternic, atât mareele, cât şi scoarţa terestră. Singura problemă este aceea că ştirea, în sine, este falsă. Numai în ultimii 5 ani, conform tabelelor oferite de NASA şi de diverse institute de astronomie, Luna s-a aflat în două rânduri, în 2005 şi în 2008, mai aproape de Pământ, decât va fi la 19 martie 2011.
Un alt lucru fals, relatat de canalele de ştiri, a fost „ciclicitatea apariţiei Super Lunii – o dată la 19 ani”. Aceasta este o altă pistă falsă. În ultimii 40 de ani, apropierea Lunii de Pământ a coincis cu momentul maxim de Lună nouă, în medie la 19-20 de ani. Dar anii 1951, 1952 şi 1953 au fost ani consecutivi în care aceste două evenimente lunare au coincis, fapt ce desfiinţează teoria.
Un lucru pe care ProTV şi Antena 1 ni l-au dat drept sigur a fost acela că Super Luna va provoca dezastre naturale, fiind invocate cutremurul petrecut în 2004 în Indonezia, respectiv ciclonul Tracy, ce a lovit Australia în 1974.Prima problemă cu această teorie este că în nici unul dintre aceste cazuri, apropierea Lunii nu a coincis cu fenomenul de Lună plină. Pe urmă, ambele dezastre s-au produs în condiţii total opuse celor de Super Moon. Cutremurul din Indonezia a avut loc cu două săptămâni înainte de Super Lună, când corpul astral se afla la cea mai mare distanţă de Pământ din acel an, deci influenţa lui era cea mai scăzută posibil. Iar între ciclonul Tracy şi Super Luna din 1974 au trecut mai mult de 11 luni, timp în care satelitul Terrei s-a apropiat şi s-a îndepărtat de Pământ de încă 12 ori. Pentru amatorii de coincidenţe bizare, atât cutremurul din Indonezia, cât şi ciclonul Tracy s-au petrecut de Crăciun. Nimeni, însă, nu s-a gândit să lege aceste dezastre de sărbătoarea naştereii Mântuitorului. Dar să nu anticipăm...

Ştirea despre cataclismele ce ar putea fi provocate de Super Lună nu a fost speculată numai de către astrologii şi de către conspiraţioniştii ce vroiau să atragă atenţia asupra lor. Având potenţialul de a interesa un număr mare de cititori, ea a fost preluată şi prezentată de către ziarele şi televiziunile specializate în senzaţional. Ştirea s-a vândut cel mai bine pe internet. Zvonurile pornite în urmă cu două săptămâni au reapărut în jurul datei de 1 martie pe site-urile unor companii care aveau în obictul de activitate astronomia, astrologia, sau prevenirea, combaterea şi compensarea dezastrelor. Pentru a nu fi acuzate că acreditează nişte poveşti despre care ştiau că nu sunt adevărate, aceste companii s-au făcut că lansează în dezbate subiectul, scopul ascuns fiind acela de a atrage pe internauţi pe site-urile lor. Pasul următor a fost preluarea ştirii în mass media, domeniu care se bazează masiv pe publicitate. Cum fiecare accesare a unei pagini web înseamnă o nouă afişare a uneia, sau a mai multor reclame, Super Luna, cu potenţialul ei de a capta atenţia publicului, a ajuns rapid în paginile de internet ale ziarelor şi televiziunilor. Un exemplu în acest sens este ProTV, care a pus iniţial ştirea despre Super Lună doar pe internet, anunţând acestlucru în principala emisiune informativă a zilei (fără a da mai multe detalii, pentru a atrage publicul pe site). În pagina dedicată acestei ştiri se deschid două reclame - una la o marcă de cafea, care acoperă partea de jos a ecranului şi încă una, la o marcă de maşini, care se extinde peste ecran şi peste textul articolului, la o simplă mişcare de mouse.

Specialiştii adevăraţi (nu cei inventaţi de ProTV) spun că apropierea Lunii de Pământ a avut efecte limitate. În special, este vorba despre creşterea mareelor cu 1-4 centimetri, în locurile în care mareea are, în mod normal, peste 4 metri. Deci acest efect nu a putut fi sesizat cu ochiul liber. De asemenea, luna a apărut pe cer cu 14% mai mare decât este la apogeu (punctul cel mai îndepărtat), cu 7% mai mare decât atunci când se află la distanţă medie şi cu mai puţin de 1% mai mare decât a fost pe 19 februarie - data perigeului anterior.
De asemenea, specialiştii (inclusiv cei citaţi de Daily Mail) desfiinţează teoriile care pun dezastrele naturale pe seama Super Lunii. Ei spun că efectele perigeului, aşa limitate cum sunt ele, au efect maxim doar pe o perioadă de +/- 2-3 ore de la apropierea Lunii de Pământ. Prin urmare, nu există nicio legătură între Super Lună şi cutremurele produse în ultimele zile în Japonia. De altfel, la momentul producerii seismelor, Luna se afla la mai bine de 380.000 de kilometri de Terra – distanţa medie la care se află astrul, în mod normal.

sursa:http://dezvaluiri-net.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu