joi, 31 martie 2011

Pamantul ca un cartof. Cea mai mare gravitatie e in Romania. VIDEO

Cum variaza gravitatia pe Terra? Dupa mai bine de 2 ani de observatie cu ajutorul satelitului GOCE, cercetatorii au venit cu cel mai clar raspuns de pana acum.
Misiunea satelitului Goce

Satelitul GOCE (Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer) orbiteaza in jurul Pamantului de mai bine de doi ani, transmitand cele mai precise date despre campul gravitational, cunoscute pana acum.

Scopul principal al misiunii acestui satelit: sa determine forta gravitationala cu precizie, chiar si in locuri mai putin accesibile omului, cum sunt Muntii Himalaya.

Forta gravitationala simtita diferit pe Terra

Graficul realizat de cercetatori explica felul in care simtim forta gravitationala in diverse locuri de pe Terra. Gravitatia cea mai puternica este ilustrata cu galben, iar cea mai slaba, cu albastru.

La ce folosesc noile date despre gravitatie?

Oamenii de stiinta spun ca datele adunate ar putea schimba intelegerea fortei gravitationale si modul in care ea modeleaza anumite procese naturale pe Terra. Este vorba, de exemplu, de o viziune mai clara despre cum se misca oceanele si cum redistribuie caldura primita de la Soare pe tot Globul – informatie care este foarte importanta pentru studiile legate de clima.

Si seismologii isi pot culege date la fel de importante. Uriasele cutremure care au lovit Japonia luna trecuta si Chile anul trecut au aparut din cauza faptului ca bucati masive de roci s-au miscat brusc. Goce ar putea arata o imagine tridimensionala despre ceea ce se intampla in interiorul Pamantului.Japonia, tinutul dezolarii. Imaginile care socheaza lumea

"Cutremurul din Chile, razbunarea Naturii!"

“Aceste cutremure au rezultat din miscari puternice din interiorul Pamantului si chiar daca semnalele pe care le primeste GOCE sunt foarte slabe, tot am putea vedea informatiile”, spune Dr. Johannes Bouman, de la Institutul german de cercetare geodezica (potrivit Wikipedia, Geodezia este “ramura matematicii aplicate care determina prin observatii si masaratori pozitia exacta a punctelor, figurilor si ariilor unor portiuni mari din suprafata terestra, determina forma si dimensiunile Pamantului si variatiile gravitatiei terestre”).

Festele pe care ni le joaca gravitatia

Imaginea de mai sus reprezinta un geoid, adica forma conventionala a suprafetei terestre care se defineste ca fiind nivelul mediu al marilor in stare linistita, prelungit sub continente. Nu este cel mai usor concept de inteles, dar in esenta el descrie “nivelul” de suprafata intr-o lume ideala.

Daca privim Pamantul-cartof se pot observa diferentele de nivel. Acolo unde suprafata Terrei apare cu “cocoase” si “cucuie”, sunt zonele in care gravitatia este aceeasi. Practic, daca pui o minge pe acest “cartof”, cum il numesc jurnalistii de la BBC, nu se va rostogoli, pentru ca din punctul de vedere al mingei, nu exista “suisuri” si “coborasuri” pe suprafata ondulata.

Mai plastic, din aceasta perspectiva de a vedea lucrurile, o barca ce navigheaza pe coasta europeana (galben deschis) poate sta cu 180 de metri mai sus decat o barca aflata in mijlocul Oceanului Indian (albastru inchis) si totusi sa fie la acelasi nivel de suprafata.

Acestea sunt, insa, doar doua exemple care demonstreaza festele pe care gravitatia ni le joaca pe Terra, pentru ca imensa roca pe care traim nu este o sfera perfecta, iar masa ei nu este distribuita uniform.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu