miercuri, 4 mai 2011

Cauzele paranoiei parentale

"Ciuma" secolului 21 este angoasa adultilor ca rezultat al culturii tehnologice. Stirile - de obicei nelinistitoare - ajung in casele noastre intr-o forma cat se poate de realista 24 de ore din 24.


Cercetatorii au demonstrat ca oamenii care urmaresc imagini tulburatoare isi schimba modul de a gandi. Fotografiile realiste (cum ar fi imaginile TV) ocolesc centrele logice ale creierului si ajung direct in centrele emotionale.

Deci in loc sa procesam logic ceea ce vedem, avem o reactie imediata, primitiva, emotionala. Vedem la TV tot felul de reportaje care ne inspaimanta. Desi parintii stiu ca sansele ca aceste lucruri sa li se intample familiei lor sunt milioane la unu, nu gandesc logic. Creierul nostru reactioneaza la reportajele de la TV ca si cum pericolele de acolo ar fi chiar la usa casei noastre.

Asadar, cel mai mare pericol pentru copiii secolului 21 este protectia exagerata din partea parintilor, ceea ce acum ameninta toate aspectele dezvoltarii lor. Aceasta este una dintre cele mai presante probleme sociale contemporane si va fi nevoie de forta extraordinara a puterii parentale pentru a o rezolva.

Copiii din ziua de azi nu mai pot fi lasati sa stea in fata blocului sau sa se duca singuri la scoala cu cheia de gat. Care sunt motivele pentru care parintii au inceput brusc sa-si tina copiii in casa ? Ca de obicei, putem vorbi de o varietate de motive.
Cauzele paranoiei parentale
  • Accelerarea traficului transforma zonele de joaca in locuri periculoase pentru copii.
  • Accesul la TV ii tine pe copii in casa, unde nu-si deranjeaza parintii.
  • Acum, majoritatea parintilor au masini si sunt mai putini obisnuiti sa-si petreaca timpul afara - au inceput sa evite ploaia, ocolesc soarele de teama bolilor de piele, ii inspaimanta orice distanta care trebuie parcursa pe jos.
  • In ultimii 20 de ani a crescut anxietatea adultilor in ceea ce priveste siguranta copiilor ceea ce a dus la protejarea exagerata a acestora.
Masuri de prevenire a paranoiei parentale
  • Ar fi bine sa petreci timp afara cu cei mici si ajuta-i sa descopere strada si sa invete sa se protejeze de pericole. Daca vei gandi ca se intampla mereu ceva rau, atunci nu o sa cresti un copil responsabil si va deveni un adult frustrat, plin de temeri.
  • Exemplifica masurile de siguranta pe strada si laudati-l atunci cand urmeaza regulile.
  • Lasa-l in excursii si tabere cu scoala, cu copiii de varsta lui; asa vei reusi sa-l responsabilizezi si o sa-i dai foarte multa incredere in fortele proprii.
Cu cat faci lucrurile acestea mai frecvent, cu atat te vei simti mai increzator in capacitatea copilului de a se descurca singur. Poti trasforma procedurile de siguranta intr-o rutina pe care copiii sa n-o poata uita. Daca totusi se intampla, asigura-te ca isi dau seama de gravitatea greselilor lor.

Daca vrem sa fim realisti, trebuie sa recunoastem ca accidente oricum vor avea loc, asa ca nu are rost sa stam cu gandul doar la asta. Putem in schimb sa ne rugam ca singurele accidente pe care le vor avea copiii nostri vor fi cele minore, din care vor invata cate ceva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu