duminică, 8 mai 2011

Tunel secret descoperit in fata Piramidei Soarelui, din Mexic

Arheologii au descoperit un tunel secret, in apropierea Templului Quetzalcoatl (Piramida Soarelui - n.r.), din fostul oras Teotihuacan, din Mexic. Tunelul are o vechime de 2.000 de ani si poate duce la descoperiri spectaculoase ale vechilor civilizatii antice.
Arheologii au descoperit tunelul vechi de 2.000 de ani intr-un sit din Teotihuacan, la 40 de kilometri de Mexico City, capitala Mexicului, informeaza Google, citand o stire AFP.

Ploile abundente care au cazut la Teotihuacan au dus la descoperirea unui tunel in 2003, cand apa a facut un mic orificiu in pamant. Sase ani mai tarziu, o echipa finantata de Institutul National de Antropologie si Istorie din Mexic a inceput sa sape la acest sit, care este unul dintre cele mai vizitate din Mexic.

Teotihuacan ajunsese un nou si important centru religios in timpul lui Christos si devenise, probabil, cel mai influent oras prehispanic din America de Nord, la vremea sa, cu o populatie de 200.000 de locuitori.

Doar aproximativ 5% din tunelul de la Teotihuacan a fost excavat, iar arheologii cred ca tunelul ii va conduce spre trei camere subterane, care pot adaposti ramasitele conducatorilor civilizatiei antice, ce-i vor putea ajuta sa gaseasca noi marturii despre aceasta.

Mormantul monarhului nu a fost niciodata gasit in acest sit, care era deja parasit, cand aztecii au sosit in aceasta regiune, in jurul anilor 1.300. Dar gasirea mormantului nu este singura tinta a cautarilor.

"Nu este ceva de care sa fim obsedati in cautarile noastre. Noi continuam sa lucram si odata cu avansarea sapaturilor, incercam sa intelegem scopul acestui tunel in zona si implicatiile, pe care le-a avut pentru cultura si religia mesoamericana", a spus arheologul Sergio Gomez.

In august anul trecut, sapand la aproximativ 12 metri, arheologii au descoperit intrarea in tunel, in fata Templului Quetzacoatl, numit si Sarpele cu pene (zeul suprem al orasului - n.r.).

"Stim ca Teotihuacan a fost construit ca o replica a modului cum vedeau ei cosmosul, universul . Ne imaginam tunelul ca fiind o recreatie a unei lumi subpamantene," a mai spus Gomez.

Arheologii cred ca intrarea in tunel a fost blocata in mod deliberat, in jurul anilor 200 - 300 d.Hr. Echipa a excavat circa 300 de tone de pamant, gasind fragmente de jad, os si ceramica. Ei au avansat doar sapte metri prin tunel, care s-ar putea sa aiba 120 de metri lungime, potrivit estimarilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu